Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Θορύβου


Ο ψυχισμός μας αναστατώνεται με τους δυνατούς θορύβους, τις κραυγές, τη φασαρία.

Η ψυχολογία μας είναι πάντα πολύ καλύτερη όταν επικρατεί αρμονία μεταξύ περιβάλλοντος και ήχων.


Εκτιμάται ότι σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποφέρει από επίπεδα θορύβου που θεωρούνται μη αποδεκτά. Οι θόρυβοι αυτοί μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής και να οδηγήσουν σε σημαντικά επίπεδα έντασης, διαταραχή του ύπνου και δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία, π.χ. καρδιοαγγειακά προβλήματα. Ο θόρυβος έχει επίσης αντίκτυπο στην άγρια ζωή. Το Πράσινο Βιβλίο για τη μελλοντική πολιτική για τον θόρυβο (COM(96)0540) εγκρίθηκε το 1996 προκειμένου να αναπτυχθεί μια νέα προσέγγιση στο πρόβλημα του θορύβου και να γίνει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης του θορύβου. Τα οικονομικά κίνητρα συνιστούν βασικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση του θορύβου. Μεταξύ των πιθανών μέτρων συγκαταλέγονται: επιδοτήσεις για την ανάπτυξη και αγορά λιγότερο θορυβωδών προϊόντων, μια νομική απαίτηση παροχής ορισμένων πληροφοριών για τα προϊόντα, φόρο θορύβου σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», και καθιέρωση αδειών θορύβου.

Έχουμε εργαστεί πολύ ώστε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά βήματα μείωσης της ηχορύπανσης στην πόλη μας στο Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Ο δήμος είναι αρκετά μεγάλος.

Περίπου 6 στους 10 κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά εκτίθενται καθημερινά σε στάθμη θορύβου 75 ντεσιμπέλ (θορυβώδης κατάσταση) με ανώτατο όριο τα 70 dB, σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σε λεωφόρους με πυκνή κυκλοφορία, η μέση στάθμη θορύβου ξεπερνά τα 81 dB (απαράδεκτη κατάσταση).


  • Θα χρησιμοποιήσουμε νέα “εργαλεία” τα οποία θα μας βοηθούν να εντοπίζουμε τις πραγματικές εστίες θορύβων. Αυτά είναι κυρίως οι Χάρτες Θορύβου.
  • Θα εντοπίσουμε με ακρίβεια τα σημεία στο δήμο μας όπου δημιουργούνται υψηλά επίπεδα θορύβων και μάλιστα ανά ώρα της ημέρας, μέρα, βράδυ, νύχτα κάνοντας χρήση των δεικτών Lden – Lnight.
  • Θα ποσοτικοποιήσουμε τα δεδομένα.
  • Οι χάρτες θορύβου θα ελέγχονται ανά ένα έτος.
  • Θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία ειδικών ασφαλτοταπήτων που μειώνουν τη δημιουργία θορύβων από τα οχήματα.
  • Θα τοποθετήσουμε όρια ταχύτητας με φωτεινή σηματοδότηση ώστε να μειώνουν την ταχύτητα τους τα οχήματα και κατά συνέπεια να μειώνουν τους θορύβους που δημιουργούν.
  • Έργα δεν θα ξεκινούν ποτέ πολύ πρωινές ώρες αλλά μετά την ώρα όπου οι περισσότεροι πολίτες του δήμου μας θα έχουν ξυπνήσει.
  • Επίσης θα ελέγχονται συμβάντα επαναλαμβανόμενων ειδοποιήσεων συναγερμών, όπου παρατηρείται πως χτυπούν άσκοπα.
  • Ο δήμος μας δεν θα επικοινωνεί τα μηνύματα του με ηχορρυπαντικές συσκευές αλλά κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  • Όλες οι εκδηλώσεις του δήμου, θα πραγματοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και οδηγίες για μείωση θορύβων.


Θέλουμε να δώσουμε λύσεις στα απλά, καθημερινά αλλά σοβαρά προβλήματα στο δήμο Αγίου Δημητρίου.

Χρήστος Πρεκετές, ιατρός χειρουργός.
Υπ. Δήμαρχος Aγίου Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου